Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Hello Apu, itthon leszel apák napján?

7 tény amit minden Apának és Anyának tudni kell, ha szereti a gyerekeit.

  1. A pszichológiai kutatások szerint régóta teljesen egyértelmű: egy gyermeknek ugyanakkora szüksége van az apjára mint az anyjára. Úgy is fogalmazhatunk: C vitamin és D vitamin. Nem pótolhatják egymást, csak kiegészíthetik.
  2. Az apák pszichológiai szerepe a tervezett gyerekek megszületésében döntő hatású. Előfordul, hogy az apák előbb és jobban szeretnének gyermeket mint az anyák. Különösen igaz ez a többedik gyermek megszületésénél.
  3. A modern vizsgálati technikával ma már bizonyítható: a magzat felismeri apja hangját, megkülönbözteti őt másoktól, reagál a jelzéseire. Születéskor ismerősként tekint rá.Apa_varandos_anyaval
  4. Egy magyar gyermek életének első 15 évét szinte kizárólag női nevelők között tölti el. Sokszor apa az egyetlen lehetőség, hogy egy gyermek férfi modellt lásson. Szívből ajánlom Ulickaja nagyszerű és izgalmas könyvét az apátlan nevelés következményeiről. Ljudmilla Ulickaja: Odaadó Hívetek, Surik. (Magvető kiadó, 2007)
  5. Friss kutatások is megerősítik: ha egy apa szereti a lányát és kapcsolatuk jó, a lány az élet minden területén jobban fog teljesíteni, mint apátlan társai. Különösen igaz ez a lány társas kapcsolataira, házasságára, gyermekvállalására. A hatás elvált szülők esetén is igaz.
  6. Mitől lesz egy fiúból férfi? Macsó fesztiválok, küzdősport, autóversenyek, kemény apa? A válasz meglepő: az egészséges férfivé váló fiúk egyetlen közös jellemzője az, hogy édesapjuk szerette őket. Egy apának nem kell férfiasnak lennie vagy annak látszania, hogy a fia felnézzen rá. Csak jelen lenni és szeretni (ez sokkal nehezebb).
  7. A magyar apák jelentős része sajnos off-line üzemmódban él. Ön „on-line vagy off-line” apa?
szombaton apu az enyém

szombaton apu az enyém

On-line apa gondolatai: Igyekszem a családommal lenni, amennyit csak tudok. Tudom, hogy a gyerekem hányadik osztályos, hányas cipőt hord és hogy hívják a barátait.

Off-line apa gondolatai: Sokat dolgozom, (egyfolytában dolgozom) mert a családomnak pénzre és megélhetésre van szüksége. Így fejezem ki a szeretetem. Ha kell, napközben többször is felhívom a családtagjaimat telefonon. Nem emlékszem pontosan, hogy a gyerekem most melyik osztályba jár.

A probléma, hogy egy gyermek számára csak egyfajta apa létezik: az on-line típus.

Legyen az apák napja a családok napja. Apa-anya gyerekek. Együtt.

Szép hétvégét mindenkinek!

Szerző: Léder László

Megosztás

Kapcsolódó cikkek