Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Apa, kezdődik az iskola

Minden apának, aki azt gondolja: az iskolakezdés a nők dolga.

Néhány izgalmas tény, amit minden szerető szülőnek érdemes elolvasnia.

  1. Gyerekek apakép nélkül

A számok makacs dolgok. A számok pedig azt mutatják, hogy egy átlagos európai gyerek életének első 10-12 évét nagy valószínűséggel elsősorban hölgyek között fogja eltölteni. Fontos rögtön hozzátennünk: erről nem a nők tehetnek, sőt, a hölgyek nagy része örömmel fogadja, ha egy apa (férfi) aktívan részt vállal gyermekeik közös nevelésében.

  1. Apa-fiú, apa-lány kapcsolatok

Az apa szerető és aktív jelenléte gyermeke életében alapvetően határozza meg, hogy valaki felnőtt korában hogyan boldogul. A pszichológiai kutatások teljesen egységesek ebben a kérdésben: az apával jó kapcsolatban élő fiúk és lányok az élet minden területén jobban teljesítenek.

  1. Fiúk hátrányban

Egy Németországban a közel múltban elvégzett nagy szabású kutatás alapján a német iskolákban a fiúkat ( akaratlanul és rossz indulat nélkül) gyakran negatívan diszkriminálják. A kutatók elemzései szerint az ok a férfi tanárok számának drasztikus csökkenése. A vizsgálat megállapította: a fiúk azokban az iskolákban teljesítenek jobban, ahol több a férfi tanár.

  1. Micsoda modern hülyeség ez…?

Sokunk számára meglepő lehet, hogy Skandináv és egyesült államokbeli kutatások szerint is, a XIX. században Európában és az USA-ban is egy átlagos apa sokkal többet foglalkozott gyermekei nevelésével, mint a XX. század modern apái. Úgy tűnik, hogy amit modern apaságnak gondolunk, igazából a ” régi apaság” ami valahol útközben” leesett a kocsinkról”.

  1. Mókuskerék és apaság

Tény, hogy magyar apák ( és az anyák is) túlterheltek. Az alacsony bérek és hatékonyatlan rendszerek nem segítik a kiegyensúlyozott családi élet megteremtését. Mégis, mindannyiunkra jellemző, hogy belefeledkezünk a napi rossz rutinba, talán ha odafigyelünk, kicsit korábban is elindulhatunk haza a munkahelyünkről, talán másnap reggel is megválaszolhatjuk ideges főnökünk esti emailjeit .

  1. Csak a játék

Kezdjük rögtön egy kicsit több játékkal. Az apák ebben – a kutatások szerint is- kimondottan ügyesek. Hab a tortán, hogy a pszichológiai vizsgálatok szerint azok a gyerekek, akikkel apjuk rendszeresen játszik, általában intelligensebbek is lesznek. A játék, sőt maga a gondoskodás pedig igazi kikapcsolódási lehetőség lehet egy apa számára. Fogalmazzunk úgy, hogy legális menekülés a mindennapi őrlőmalomból. Egy édesanya mesélte, hogy férje munkamániás főnökének esti telefonjaitól csak azt követően szabadultak meg, miután harmadszor ő vette fel a telefont és elmondta, hogy férje ebben az időpontban már a gyerekeket fürdeti. Lassan, de azért megértette…

  1. Rejtett tanterv: apák és az iskola

Egy gyerek számára, az hogy apja hogyan viszonyul az iskolához, ezen belül az otthoni tanuláshoz alapvetően meghatározhatja gyereke tanulással kapcsolatos beállítódását. Különösen igaz lehet ez például egy a Walesi bárdokkal küzdő kamasz fiú számára, aki szíve szerint inkább folytatná a félbehagyott videó bloggolást, vagy a számítógépes játékprogramot. Ha az apa eközben saját laptopját nyomogatja, miközben tudomást sem vesz a- többnyire édesanyjával együtt tanuló- fia küzdelméről, akaratlanul is gyengíti őt.

  1. Szülői értekezlet apák nélkül

A szülői értekezleten magára valamit adó férfi nem nagyon vesz részt. Ha igen, azt vakaródzva teszi. Mindenki tudja: a szülői értekezlet „női nyávogás, zöld özvegy program”. Ezzel a kígyó saját farkába harapott, hiszen, ha a férfiak nem mennek el, vagy ha el is mennek ” rejtőzködő túlélésre” rendezkednek be, semmi sem fog változni. Ami azonban a legfontosabb egy gyermek számára, az maga a tény, hogy apa is tudja hol az iskolám, ki az osztályfőnököm, és melyik osztályba járok. Elmegy a szülőire és ezt akár örömmel is teszi, mert tényleg tudni akarja, mi történik a gyermekeivel életük meghatározó részében.

Léder László

Sok szeretettel ajánlom Apa Akadémia előadássorozatomat!

 

 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek