Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Elfelejtett varázslat – a gyermeknap margójára…

Elfejtett varázslat:  a csendes gyermekkor

Néhány kéretlen tanács szülőknek gyermeknap alkalmából, hogyan csendesítsük és lassítsuk le gyermekünk körül a világot.

A pszichológusok számára sajnos már ma is egyértelmű, hogy a 21. század legnagyobb kincse az egészséges személyiségű ember lesz. Joggal kérdezhetjük: Hogyan lehetséges, hogy a jólétben, professzionálisan megtervezett iskolarendszerben, kipróbált fejlesztő programok között felcseperedő generációk mintha kicsit fáradtabbak, motiválatlanabbak, és ami talán a legfontosabb, orientálatlanabbak lennének mint a szegényesebb és általában rosszabb körülmények között felnőtt idősebb embertársaik. Néhány gondolat, ami talán segíthet megérteni és javítani a kialakult helyzeten.

Balett, angolóra, karate, néptánc, kórus, drámaszakkör…. 

Az Ön gyermeke hány órát tölt el a felsorolt vagy a felsorolásban nem szereplő további fejlesztő és élmény programokkal? Fontos tudnunk, hogy a fejlődéshez és éréshez pihenésre és szünetekre van szüksége mind a testnek, mind pedig az emberi léleknek. A szünet pedig legyen igazi szünet: édes semmittevés, vagy könnyed családi együttlét, tömeg rendezvények, fárasztó hosszú autós kirándulások nélkül.

Együtt lenni, legalább néha.

Egy igazi magyar egzotikum: együtt a család, apa,anya, gyerekek.Az egészséges gyermekléleknek családra van szüksége. Az általános megoldás, hogy bizonyos időszakot anyával, majd egy másik időszakot apával töltünk, több a semminél, de igazából nem pótolhatja az igazi védő és fejlesztő közeget: az önmagával együtt lenni képes családot. Könnyű leszokni az együttlétről és nehéz visszaszokni rá. Érdemes megbecsülni, ha a birtokában vagyunk.

Szómágia és elidegenedés

Izgalmasak és egyben kicsit elszomorítóak azok a kommunikációs kutatások melyek eredményei szerint a fejlett országok emberi kapcsolataiban radikális módon visszaszorult a testi érintés és nagy mértékben megnőtt a szóbeli kommunikáció szerepe. Sajnálatos módon ez a családi kapcsolatokra és a szülő-gyermek viszonyra is érvényes:  a kutatások szerint egy európai anya inkább beszél a gyermekével, mint ölbe veszi, vagy megérinti. Ne felejtsük el, az érintésre nemcsak a kisgyerekeknek, de a kamaszoknak és a felnőtteknek is nagy szüksége van. Érdemes  hát végiggondolnunk  saját családi érintési kultúránkat.

Játékkal a jövőért

Az emberi személyiséget kevés program fejleszti hatékonyabban mint a játék. A játék önkontrollra, együttműködésre, kommunikációra, önismeretre tanít, „tanítás nélkül”. A játéknak szinte minden formája pozitív hatással van ránk, kivéve a túlzásba vitt számítógépes játékokat. A ” géppel játszás” sohasem pótolhatja a másik emberrel, vagy élőlénnyel történő együttműködést. Különösen igaz ez a gyermekkorra. A gép előtt ülő gyereknél fokozatosan leépülnek azok a társas kapcsolati készségek, amelyeknek ebben a korai szenzitív időszakban kellene kifejlődnie.  A kutatási eredmények szerint különösen nagy veszélynek vannak kitéve a mai tizenéves fiúk, akik nagy részének kizárólagos időtöltésévé vált a számítógépes játék vagy kapcsolattartás. A szülő felelőssége, hogy keretek közé szorítsa ezt a lélekgyilkos időpocsékolást. A jelenség annyira aggasztó, hogy Philip Zimbardo világhírű pszichológus külön könyvet szentelt a jelenségnek. Man Dis (connected) : How technology sabotaged what it means to be a male. (A kikapcsolt férfi: hogyan teszi tönkre a technika a férfiasságot.)

Fókuszálni tudni és egymásra figyelni

Mindenki számára ismert milyen mértékben nő évek óta a figyelemzavaros gyerekek száma. A figyelemzavar sok esetben igazából adaptációs képtelenség arra  a nem normális mértékű ingerözönre, amely mindannyiunkat, így a legvédtelenebb gyerekeket is naponta éri. Ne tetőzzük ezt újabb ingerözönnel. Csendesítsük és lassítsuk le gyermekünk körül a világot. A divatos multitask készség (sok mindenre egyidőben figyelni képes ember)   igazi pszichológiai agyrém. A  multitask-ra nevelt gyerekek a vizsgálatok szerint egy sor feladatban rosszabbul teljesítenek társaiknál. Többek közt csökkent emlékezőkészséggel és ami a legfontosabb csökkent fókuszálási hajlammal rendelkeznek. Memória és fókuszálás nélkül pedig ,- kimondhatjuk – sohasem lehet jelentős szellemi teljesítményt elérni.

Ne feledjük hát el gyermeknap alkalmából: ” a csend, a lassúság és a nyugalom fejleszt. Szünet nélkül pedig nincs értelme semmilyen tanulásnak.”

Megosztás

Kapcsolódó cikkek