Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Több szabadságot az apáknak! Egy igazi win-win helyzet, ami mindenkinek jó lenne!

Az apa szabadság 7+1 pozitív hatása, amiről sokan talán még nem is hallottak.

Az Apa Akadémia immár második éve hívja fel minden érintett figyelmét arra, hogy a jelenlegi 5 napos apai szülői szabadságot mielőbb legalább egy hónapra kellene növelni.

Az elmúlt években számos európai ország jelentős mértékben növelte az apáknak járó fizetett apai szülői szabadság mértékét. A szomszédos országok közül Szlovéniában és Ausztriában egy hónap jár, Németországban pedig minden harmadik édesapa kiveszi a neki járó kettő hónapnyi apai szabadságot. 2020-ban Spanyolország 16 hétre növelte az apai szabadságot és több ország, köztük Franciaország is jelentős növelést tervez. Ezzel egy időben, a gazdasági életben is jelentős változások történtek az apák támogatása érdekében. Hazánkban is számos multinacionális vállalkozás vezetett be 2-6 hónapnyi időtartamú fizetett kisgyermekes apai szabadságot.

Milyen előnyökkel jár az apai szülési szabadság?

A józan ésszel is belátható előnyökön túl a kutatások eredményei alapján számos pozitív hatása van annak, ha egy apa is otthon lehet felesége vagy párja mellett vagy időnként őt váltva az első hetekben.

Mik is ezek az előnyök?

Az apa gyermek kapcsolat elmélyülése. A korai szenzitív szakaszban kialakuló kötődés a kutatások szerint akár évtizedekre meghatározhatja apa és gyermeke kapcsolatát.

Gondoskodó apa. A korai időszakban otthon maradó apák később is gondoskodóbak lesznek, több időt töltenek családjukkal.

Válásmegelőző hatás. Svéd kutatások szerint a 10 napot meghaladó apai szabadság válásmegelőző erővel bír. Izlandi vizsgálatok alapján  ez 15 év elteltével is kimutatható volt a családok életében.

Egyenlőbb otthoni teherviselés. Mondanunk sem kell, hogy a gyereknevelés és a háztartás menedzsment tapasztalata jót tesz a családi munka és az otthoni teendők arányosabb elosztásának is.

Az anya és apa egészégi állapota. Minden kutatás szerint, mind az apák, mind pedig az anyák egészségi állapotára rendkívül jó hatással van az apa szabadság. A felmérések többek között kimutatták, hogy az anyák kevesebbet keresik fel az orvosokat és kevesebb gyógyszert fogyasztanak.

Gyermekvállalási kedv. Talán hangsúlyoznunk sem kell, hogy a pozitív élményként megélt gyermekvállalás növeli annak az esélyét, hogy a pár tagjai újabb gyermekeket vállaljanak.

Anyák munkapiaci esélyei. Azokban az országokban, ahol az apai és anyai szülői szabadság egy része „át nem ruházható”, vagyis csak apa vagy anya használhatja fel, az anyák kevésbé esnek ki korábban megszokott életvitelükből, karrierjük, munkahelyi előmenetelük stabilabb marad.

Lojális munkavállalók. Végül, de nem utolsó sorban, az apa szabadság egyértelműen lojálisabbá és hatékonyabbá teszi a férfi munkavállalókat is. Több kutatás is megerősíti, hogy a fiatal, jól képzett férfiak egyre gyakrabban érdeklődnek a céges apa támogatási lehetőségekről, mielőtt egy kecsegtető állás ajánlatra igent mondanak.

Léder László

pszichológus

Megosztás

Kapcsolódó cikkek