Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Hogyan kapcsoljuk be apát? 7 fontos tanács anyáknak és apáknak

Mi van a térképünkön? A legfontosabb, hogy egy gyermekvállalásra készülő hölgy vagy anya  maga is elhiggye:  az apa szerepe már a családtervezésnél elkezdődik.  Az apák nagy része magától bekapcsolódik gyermekei életébe, ha erre adottak a lehetőségek.

A várandósság ideje az apává válás első szakasza. Fontos tudnunk, hogy a várandósság idején a gyermekvárásba bevonódó apákban jelentős hormonális változások történnek.  A várandósság időszaka apa és anya közös készülődése a gyermek megszületésére és nem „női dolog”, amitől apát jobb megkímélni vagy távol tartani. Az apát, aki beszélget magzatával, esetleg meséket mond neki, zenél, vagy énekel, a gyermek  már születésekor kedves ismerősként köszönti.

 Fészekrakó ösztön vagy inkább ostobaság?

Ne tervezzük túl az életünket. A gyermek megszületéséhez nincs szükség új autóra, új lakásra, új családi házra, esetleg új lakóparkba, vagy új városba költözésre. A túlvállalás gyakori oka annak, hogy az apa (és gyakran az anya is) a gyermek első éveit a családtól távol, pénztermeléssel kénytelen eltölteni.

 Apás szülés? Ne erőltessük az apás szülést, ha bármelyikünk bizonytalan ebben a kérdésben. Ha egy anya, úgy érzi, hogy inkább saját édesanyját vagy más női családtagot szeretne a szülésnél segítőként maga mellett tudni, ezt mindenképpen beszélje meg az apával.

Rokonmanagement. Gyakori probléma, hogy a nagyszülők, elsősorban is a nagymamák bekapcsolódása az újszülött gondozásába együtt jár az apák kikapcsolásával. Mind a nagyszülőknek, mind az apáknak fontos szerepe van az újszülöttek egészséges fejlődésében.

Jaj, hogy tartod azt a gyereket? Az apaságot, ugyanúgy mint az anyaságot mindannyian lassan tanuljuk meg. Egymás erősítése és támogatása kritikus fontosságú mindkét szülő részére.

Ma te pelenkázol, szívem…Bár divatos elképzelés,  semmi sem bizonyítja, hogy abból  aki pelenkáz jó apa válik. Ne erőltessünk „új apaság szerepeket” párunkra. Sok apa örömmel pelenkázza gyermekeit, mások a gyermek fürdetésében, öltöztetésben vagy a közös etetésben találják meg önmagukat.

 Apa-gyerek közös idő. A legtöbb amit tehetünk, hogy hagyjuk és segítjük, hogy párunk minél több időt töltsön együtt a gyermekével. Gyermekeink ugyanis könnyedén megtalálják és villámgyorsan bekapcsolják még a legrejtettebb „apa-kapcsolót” is.

Összeállította:

Léder László

 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek