Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

Apa Akadémia Budapest – Apa Központ Berlin

2017 novemberének első napjaiban a berlini Apa Központban (Väterzentrum) jártunk, ahol az alapítóval és a központ vezetőjével Eberhard Schäferrel ismerkedhettünk meg. Schäfer úr a magyar nyelven is megjelent Apukák Könyve című világszerte több százezer példányban elkelt bestseller szerzője. A könyvet mindenkinek jó szívvel ajánljuk. A központ az idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A Väterzentrum célja az apa szerep megerősítése, programok, előadások megtartása apák és családjaik részére. A Központban többek között egyéni tanácsadás is elérhető apák, párok és családok részére.

Eberhard Schäfer és Léder lászló

A beszélgetés külön érdekessége volt, a hazai és a németországi apa helyzet összehasonlítása. A szakmai eszmecseréből kiderült, hogy meglepően sok a két ország apa helyzete közötti hasonlóság. Ezek többek között:

  • A válási statisztikák a két országban szinte megegyeznek
  • Németországban is évről évre nő a házasságon kívül, főleg párkapcsolatban születő gyerekek száma
  • A német párok is több gyermeket szeretnének, mint amennyit végül „megengedhetnek maguknak”
  • Az apák Németországban is elsődleges kenyérkeresők, az apai támogatások összege túl alacsony ahhoz, hogy átlagos párok megengedhessék maguknak az apa otthonmaradását gyermekeivel
  • A válásokat követően gyakori a gyermek felhasználásával vívott párkapcsolati háború, melynek (a gyerekek után) elsősorban az apák válnak áldozataivá. (apai láthatás akadályozása, megvonása)
  • Németországban is anya-gyermek centrikus „old-school” családtámogatási rendszer és szociálpolitika a jellemző.

Életkép a Väterzentrumból: apa-gyermek közös festés

Az Apa Akadémia és a Väterzentrum a továbbiakban együttműködik egymással szakmai konzultációk formájában, illetve különböző „apa kutatási” területeken.

További információ német nyelven:
vaeterzentrum-berlin.de

Léder László
Apa Akadémia

Megosztás

Kapcsolódó cikkek