Apa Akadémia

csendes-apa-forradalom.apaakademia.hu

2019. őszi Apa Akadémia előadások

Apa is csak egy van

Előadássorozat a modern apaság pszichológiai kérdéseiről

4 alkalom

Előadó: Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója

Hová tűntek az apák és a férfiak a családokból és a nevelésből? Hol tart ma Magyarország? Mit tehetünk mi magunk apaként, anyaként, férfiként és nőként azért, hogy saját családunk és gyermekeink családja ne váljon apátlanná? Mi az a csendes apa-forradalom, és kik azok a zöld özvegyek? Mit jelent a Kisgyermekes Apa Szindróma, és hogyan előzhető meg? Igaz, hogy az apák bekötött szemmel is felismerik újszülött gyermeküket? Hihetünk azoknak a kutatásoknak, melyek szerint az apa pontosan ugyanolyan fontos egy újszülött számára, mint az anya? Hogyan lehetséges, hogy az apa-forradalom egyben anya-forradalom is?

Mindenkit szeretettel várunk az Apa Akadémia beszélgetős előadásaira: apákat, anyákat, szülőségre készülő párokat, nagyszülőket és a téma iránt érdeklődőket.


október 14. 17:30

(A könyvbemutató 16 órakor kezdődik.)

Az apaság születése

Könyvbemutató és előadás

Mi van a villám mögött?

„Mikor megláttam születés után a fiamat, akkor és ott örökre beleszerettem” – írja egy édesapa. „Mint a villámcsapás…”  Na de honnan jön a villámcsapás?  Az előadáson szó lesz arról, hogy milyen lélektani és biológiai változások történnek már a várandósság ideje alatt az apákban. Valóban létezik apai agy?  És pontosan mi is az az apai plusz, amit csak egy apa adhat gyermekeinek és a családjának? Kinek ajánljuk az apás szülést? Beszélünk arról is, hogy milyen is az apai lélek, és miért férfias dolog a velünk született apai gondoskodás és felelősségvállalás. Egyáltalán: hogyan ronthatjuk el már az elején, és ellenkezőleg: hogyan válhatunk elég jó apává?

Könyvbemutató: Az eseményen a szerző bemutatja Csendes Apa-forradalom című kötetét, melynek alcíme: Nyolc apamítosz és a felszabadító valóság


október 28. 17:30

Apa-libikóka. Egy rendes apa belehal a családfenntartásba? Avagy amikor a munka elnyeli apát. Lehet jól csinálni?

Vajon igaz a mondás, miszerint a vállalatok nem szeretik a kisgyermekes anyákat, de annál jobban szeretik a kisgyermekes apákat?  A hazai kutatások szerint a magyar apákat is utolérte a kettős elvárás problémája. Egyszerre várunk szupermenhez illő munkahelyi teljesítményt, illetve a háztartási munkában és a gyerekek nevelésében maximálisan részt vevő, szerető apát és gyöngéd férjet. Lehet vajon jól csinálni? Mit tehet egy apa és egy anya azért, hogy a család ne veszítse el az apát már a születés utáni első években, és ne alakuljon ki a Kisgyermekes Apa Szindróma. Miért fontos az első 1000 nap egy apa-gyermek kapcsolatban? Jó tanácsok, szívet melengető példák az apák családba történő visszacsempészésére.


november 11. 17:30

A kamaszkor cunami. Túlélés apa szemmel.

„Én azért jöttem erre az előadásra, mert a kamasz fiam egy ideje kézzel eszi a pörköltet.” (egy édesapa)

A modern kamaszkor nehéz pillanatai: a fiúk és lányok nemi bizonytalansága, párkapcsolati konfliktusai, a nem megfelelően kezelt indulati élet, IT függőség, a világtól való elfordulás. Mit tegyünk hát apaként és anyaként, hogy ne rontsuk el azt, amit addig jól csináltunk? Mit tehet egy apa, hogy fiai ne essenek ki az iskolarendszerből, és hogy lányai ne szorongjanak és fogyókúrázzanak, illetve hogy gyermekei ne mamahotelben és papabankon éljék életüket? És nem utolsó sorban: mit tanulhatunk apaként és anyaként a kamaszoktól?


november 25. 17:30

Válás elválás nélkül

„Ha a férj hív fel, az már nagyon rossz jel.” (Deliága Éva)

De miért kapcsolnak későn a férfiak? Hogyan előzhető meg, hogy családunk szétessen? Milyen apacsapdák vezetnek egy apátlan család kialakulásához? És igaz, hogy hazánkban „gyermekelhelyezési és láthatási polgárháború” dúl apák és anyák között közös gyermekeikért? Van egyáltalán szép válás és apaság válás után? Mi az a váltott elhelyezés? Megelőzés, megoldások, útravaló gyermeküket szerető apáknak és anyáknak.

Előadó: Léder László pszichológus, Deliága Éva pszichológus


Részvételi díj: alkalmanként ajánlott 1.000 Ft támogatás az Apa Akadémia részére, amelyet a helyszínen kihelyezett gyűjtőládába lehet elhelyezni

Időpontok: hétfői napok, 17:30

Helyszín: KOSSUTH KLUB, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Szeretettel várjuk!

Megosztás

Kapcsolódó cikkek